Vägen till körkortet hos oss
Först väljer du vilken kundkategori som passar dig, du kan välja GULD, SILVER eller BRONS. Mer om dessa och hur du gör anmälan till oss kan du läsa här.
Sedan kommer här en lite beskrivning om vägen till körkortet.
Körkortstillstånd
Du måste ansöka om ett körkortstillstånd och fått det beviljat innan du kan påbörja din utbildning hos oss. Det gör du på Transportstyrelsens hemsida.
Godkänd legitimation
För att kunna genomföra de obligatoriska delarna i körkortsutbildningen måste du ha en giltig legitimation, ex. ID-kort, körkort eller pass. Om du är du osäker på om du har en giltig legitimation så fråga oss. Glöm inte att kolla giltighetsdatumet så att den inte hinner löpa ut innan du ska göra dina riskutbildningar och prov.
Språkkunskaper
För att du ska kunna tillgodogöra dig utbildningen på ett bra och effektivt sätt måste du och din lärare kunna förstå varandra tillräckligt bra. För att påbörja utbildningen hos oss krävs att du lägst avslutat SFI kurs D. Känner läraren att språkkunskaperna är för låga kommer vi att rekommendera dig att öva språket mer innan utbildningen fortsätter. Detta är för er och vår säkerhet i bilen. Hos oss finns lärare som pratar svenska, engelska och serbokroatiska.
Börja läsa teori
Det är bra att du börjar plugga lite teori innan du börjar köra körlektioner. Har du bra teoretiska kunskaper så kommer körningen att gå fortare och på så sätt blir utbildningen effektivare. För de elever som ligger före i teoriläsningen ser vi också att körningen går snabbare framåt.
Boka körlektioner
Du bokar körlektioner själv via vår elevcentral www.stroptima.se eller via vår E-handel
Inloggning till STR optima får du när antingen köpt ett paket av oss eller genomfört lektioner. Har ni glömt er inloggning men finns inskrivna sedan tidigare kan ni välja glömt lösenord så får ni ett nytt på sms.
När du bokar tider se då till att boka många tider. Det är bättre att du har bokat in för många tider än att du bokar för få, det är lättare att boka av än att hitta nya när vi har fullt i våra scheman. Detta är för att du ska ha en kontinuitet i din utbildning och inte riskera att du blir utan tider. Känner vi att du har bokat fler än du behöver så tar vi bort de överflödiga tiderna.
Du kan boka av dina tider via elevcentralen men det måste göras senast 24 timmar innan lektionen startar, annars tar vi en avgift för den sena avbokningen. Är du sjuk så tar vi inte ut någon avgift.
Körutbildningen består av 15 delmoment, allt från att ställa in stolen till att köra självständigt i stad och på landsväg. Alla elever måste gå igenom dessa moment, men hur mycket man måste köra beror förstås på vilka förkunskaper man har. Har man kört mycket hemma och har bra förkunskaper så går det fortare att gå framåt. Har man kört mindre kanske man behöver öva varje moment lite extra och på så sätt behövs fler körlektioner. Körutbildningen är som en trappa där man börjar på första steget, fungerar det bra går vi direkt vidare till nästa. Skulle vi känna att något inte fungerar helt bra stannar vi upp och repeterar det innan nästa steg tas.
Riskutbildningar
För att vi ska boka in er på riskutbildningarna så har vi kravet att teorin och körningen ska vara godkända av läraren. Dessa utbildningar ligger i slutet av körkortsutbildningen och bokas in ganska nära provet
Riskutbildning 1 Denna utbildning är obligatorisk och handlar om alkohol, droger, trötthet och riskfyllda beteenden. Det är en tre timmar lång teoretisk utbildning som genomförs i våra lokaler på trafikskolan. Denna utbildning bokar vi in i slutet av din körkortsutbildning.
Riskutbildning 2 De flesta säger fortfarande halkbanan, den är också en obligatorisk utbildning som alla måste göra. Det en praktisk riskutbildning som hos oss genomförs i Hörnefors på Umeå Trafiksäkerhetscenter. Dit åker vi i grupp och genomför utbildningen med er på banan.
Repetera inför provet
När du är klar med teorin och körningen så är tiden fram till provet till för att repetera inför provet. Här gör vi i körningen en utbildningskontroll, det är en testuppkörning där vi kollar av din körning och om det är något du behöver öva mer på.
Kunskapsprov och körprov
Det är det sista ni gör för att få ert körkort. Vi bokar prov till er när ni uppnått tillräckliga kunskaper både teoretiskt och praktiskt. För att få genomföra körprovet måste kunskapsprovet vara godkänt, därför bokas dessa prov med lite mellanrum för att det ska finnas möjlighet till omprov.
